Android Academy: 5 trucs om je Android-telefoon sneller te maken

Android Academy: 5 trucs om je Android-telefoon sneller te maken

Is je Android-telefoon traag? Dan maak je ‘m sneller! Met deze simpele trucjes geef je slome smartphones een flinke snelheidsboost.

Door de jaren heen is Android uitgegroeid tot een zeer efficiënt besturingssysteem, wat het uiterste uit mobiele telefoons in alle soorten en maten haalt. Dat geldt voor de luxe, snelle high-end­-telefoons, maar ook voor de goedkopere en oudere mobieltjes. Die laatste groep is erg traag, zou je denken, maar met een paar trucs werken ook simpele smartphones lekker vloeiend.

Onderstaande trucs vereisen geen extra applicaties of een root. Daarnast zijn geen van deze trucs zijn gevaarlijk of brengen enige risico’s met zich mee. Klaar voor de start?

Weg met widgets en geanimeerde achtergronden

Het spijt ons je mee te moeten delen dat een vissenkom als achtergrond en luxe weer-widget een negatieve invloed hebben op de prestaties van je telefoon. Verwijder de widgets van je scherm en verander je achtergrond in een statische afbeelding.

Sleep widgets naar het kruisje om ze te verwijderen.

Verwijder apps die je niet gebruikt

Elke app die je wel én niet gebruikt neemt ruimte in, en draait mogelijk ook nog eens op de achtergrond. Dat kost rekenkracht. Verwijder daarom de apps die je toch (bijna) nooit gebruikt om ruimte vrij te maken en het actieve geheugen van je telefoon te ontlasten.

Ga naar Instellingen > Applicaties.

Eenmaal daar, ga naar een van de apps en kies de rechteroptie om ‘m van je systeem te verwijderen.

Schakel systeem-apps die je niet gebruikt uit

Android zit vol met standaardapplicaties die niet zijn te verwijderen, maar wel zijn uit te schakelen. Om dit te doen ga je wederom naar het applicatiesmenu en tik je op Uitschakelen om ze (tijdelijk) stop te zetten.

Apps opnieuw activeren doe je via hetzelfde menu.

Update je Android

Een Android-update geeft je niet alleen versie nieuwe opties, maar laat je systeem waarschijnlijk ook beter presteren. Ga naar Instellingen > Systeemupdates om te zien of je de nieuwste versie hebt geïnstalleerd. Is een nieuwe update nog niet beschikbaar op jouw toestel? Ga dan naar de officiële website van de fabrikant van je mobiel om te zien wanneer deze alsnog beschikbaar komt.

Kies lichtere, snellere apps

Dus, je telefoon is na enig gebruik veel trager dan toen je ‘m net kocht. Dat ligt vaak niet eens aan het systeem zelf, eerder aan de apps die je erop installeert. Kijk daarom eens goed naar welke applicaties je hebt gedownload uit de Google Play Store en bedenk of er geen lichtere alternatieven beschikbaar zijn.

Een klein verschil

Er zijn talloze opties om je telefoon sneller, beter en mooier te maken. Verschillende websites zullen je bijvoorbeeld vertellen je telefoon te rooten. Dat is inderdaad een optie, maar vereist de nodige kennis. Bovendien kan rooten veel schade aanrichten aan je Android-smartphone, als je niet precies weet wat je doet.

Wil je daarom een schone en snelle telefoon, doe niet te moeilijk. Hoe simpel bovenstaande trucs ook lijken, ze werken gegarandeerd beter dan het installeren van een zogenaamde speed optimizer, waarvan je er talloze vindt in de Google Play Store. Volg deze tips en vertel ons vooral ook jouw eigen tips voor een razendsnelle smartphone!

Lees ook:

  • Link Gekopieerd!
Bezig commentaar te laden